<< Înapoi

Conferinta "RRR Restaurare-Renovare-Reabilitare" - 03.11.2013, Bucuresti  • Conferinta
  • Conferinta
  • Conferinta
  • Conferinta
  • Conferinta


aktivTHERM® a participat in calitate de expozant la Conferinta „RRR – Restaurare/Renovare/Reabilitare” ce a fost organizata de revista Bursa Constructiilor in data de 03 octombrie 2013 in Bucuresti. Peste 150 de specialisti au participat la aces eveniment important.

Evenimentul a reunit reprezentanti ai autoritatilor publice, arhitecti, ingineri constructori, reprezentanti ai asociatiilor si patronatelor de profil, dezvoltatori imobiliari, manageri ai companiilor de constructii si ai producatorilor de materiale de constructii, consultanti imobiliari, proprietari de cladiri de patrimoniu etc.

Institutului National al Patrimoniului a finantat si va finanta in continuare, prin Programul National de Restaurare a Monumentelor Istorice, lucrari de restaurare a unor importante obiective de patrimoniu si aceasta in pofida tuturor constrangerilor bugetare, a declarat Alexandru Muraru, directorul general al INP in cadrul Conferintei.

Arhitectul sef al Bucurestiului, Gheorghe Patrascu, a precizat ca Primaria Capitalei a demarat un program de reabilitare a spatiilor publice, precum si de restaurare a 5 cladiri de patrimoniu ale Capitalei: Hanul Gabroveni, Arcul de Triumf, Casa Cesianu, Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu” si Muzeul Mina Minovici.

Prof. dr. arh. Augustin Ioan, presedintele Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, a subliniat faptul ca imobilele ramase in paragina pot fi „convertite” pentru a indeplini noi functiuni. Astfel au sansa sa fie salvate de la distrugere.

Presedintele Uniunii Nationale a Restauratorilor de Monumente Istorice din Romania, arh. Calin Hoinarescu, a atras atentia ca, in orice lucrarea de restaurare, cel mai important factor este dat de calitatea fortei de munca.

La randul sau, presedintele Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri, dr. ing. Traian Popp, a prezentat importanta lucrarilor de consolidare pentru conservarea unor monumente de prim rang ale Romaniei.

Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, arh. Serban Tiganas, a atras atentia asupra situatiei grave in care se afla cladirile de patrimoniu din Romania. In opinia sa, solutionarea problemelor cladirilor de patrimoniu necesita o abordare holistica.

Pe de alta parte, in ultimi ani a crescut si interesul unor dezvoltatori imobiliari pentru restaurarea cladirilor istorice. Astfel, dupa ce a finalizat proiectul de restaurare a Hotelului Cismigiu din Bucuresti, dezvoltatorul imobiliar Hercesa, intentioneaza sa o ia de la capat cu alte proiecte similare. Restaurarea de cladiri istorice poate fi o investitie atractiva pentru un dezvoltator imobiliar, considera Mauricio Mesa Gomez, directorul general Hercesa Romania.

Cladirile istorice renovate pot fi valorificate cu succes pe piata imobiliara, de exemplu daca sunt amenajate ca spatii de birouri. Inchirierea unei vile istorice reprezitna o varianta foarte atractiva pentru anumite segmente de companii care isi doresc sedii individuale si care sa le asigure o buna imagine, mentioneaza Alexandru Petrescu, Managing Partner al companiei de consultanta imobiliara ESOP Consulting l CORFAC International.

Pe de alta parte, exista in continuare un volum mare de cladiri nationalizate si care urmeaza sa fie retrocedate proprietarilor de drept. Odata incheiat procesul de restituire, acestea vor necesita ample lucrari de renovare si restaurare. Retrocedarea cladirilor in natura reprezinta solutia pentru deblocarea acestui potential, a subliniat Calin Ispravnic, presedintele Asociatiei pentru Proprietate Privata.

Evenimentul a fost organizat in parteneriat cu Uniunea Nationala a Restauratorilor de Monumente Istorice (UNRMI), Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), Uniunea Arhitectilor din Romania (UAR), Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), Patronatul Societatilor din Constructii (PSC), Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT), Asociatia patronala din Industria de Vopsele din Romania (AIVR), Asociatia Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS) si Liga Asociatiilor de Proprietari „Habitat”.